Selasa, 10 April 2012

Nasi Ayam


Untuk Nasi
4 cawan beras ( cuci dan toskan)
3 sudu besar marjerin
Bawang besar/bwng putih halia
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Gunakan air rebusan ayam untuk memasak nasi.
(4 cawan beras+41/2 cawan air rebusan)
Cara penyediaan...
Masukkan marjerin,tumis bawang & halia.
Kemudian masukkan ke dalam beras yg telah dicuci.
Masukkan air rebusan ayam.
Tambah pewarna kuning serta garam.
*gambar di atas xtaruh pewarna
Masak di dalam rice cooker seperti biasa.
.
Untuk  sos cili 8 -10 batang cili merah
2 ulas bawang putih
3 sudu gula
cili sos secukupnya.

Tumbuk cili bersama bawang putih.
Kemudian tambah gula dan sos cili.
Tambah sedikit air.
Gaul rata.

Untuk Sup

Air Rebusan ayam tadi di tambah bawang yg telah ditumis tadi.
Masukkan juga rempah sup serta bunga lawang/bunga cenkih/kulit kayu manis/buah pelaga.
Masukkan garam.
Siap

Ayam.
Ayam yg telah direbus tadi di perap bersama kicap dan sos tiram
Kemudian goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan